W połowie października uczniowie trzech klas PDP i trzeciej klasy gimnazjum ora zaproszeni goście: Pani Dyrektor i nauczyciele uczący w tych klasach, spotkali się na imprezie pt. „Święto Pieczonego Jabłka”. Celem tej uroczystości było zachęcenie uczniów do spożywania jabłek i ich przetworów, jako źródła witamin oraz uświadomienie znaczenia wartości odżywczych owoców dla prawidłowego rozwoju człowieka. Jabłko to najsłynniejszy owoc świata. Jest symbolem zdrowia, życia, urodzaju, miłości i jesiennych zbiorów. Jabłka to najpopularniejsze w Polsce owoce, które możemy jeść przez cały rok. Wielu lekarzy twierdzi, iż spożywanie dwóch jabłek dziennie zapewnia dobre zdrowie i samopoczucie.
Impreza rozpoczęła się dyskusją na temat wartości zdrowotnych i odżywczych jabłek. Uczniowie poznali wiele odmian jabłek wyeksponowanych na pięknie udekorowanych stołach. Uczestnicy imprezy podzieleni na niewielkie grupy mieli okazję sprawdzić doświadczalnie cechy i właściwości jabłek. Przekonali się, że jabłka różnią się kształtem, wielkością, barwą, smakiem i aromatem. Swoje spostrzeżenia odnotowali w specjalnej opracowanej karcie badań, a wynikami z obserwacji i degustacji podzielili się ze swoimi koleżankami i kolegami.
Po tej wyczerpującej pracy badawczej wszyscy z entuzjazmem przystąpili do degustacji jabłek w różnych postaciach: jabłek świeżych, pieczonych, soku jabłkowego i marmolady z jabłek. Ukoronowaniem poczęstunku była wspaniała szarlotka i ciasto jabłkowo-śliwkowe, które wszystkim bardzo smakowały. W trakcie jabłkowego ucztowania uczniowie wysłuchali wiersza pt. „Entliczek pentliczek”, który zainspirował ich do narysowania śmiesznych „jabłuszkowych” robaczków. Mamy nadzieję, że ta impreza była żywą reklamą zachęcającą wszystkich do spożywania jabłek i ich przetworów!
Zapraszam do wysłuchania wierszyka Entliczek – Pentliczek