Jedną z wielu pracowni, w jakich mają możliwość kształcić się uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy, jest świetnie wyposażona pracownia kulinarna. Tam właśnie, nasi podopieczni uczą się podstawowych umiejętności kulinarnych, tak niezwykle ważnych, w późniejszym życiu, także zawodowym. Niejednokrotnie w ścianach tej pracowni powstawały wyśmienite pierogi, makarony, placki, frytki, zupy czy przepyszne ciasta. Jednak w okresie przedświątecznym, każdego roku, szkolny korytarz oraz sale lekcyjne i pracownie, wypełniają się zapachem pierników. Ale, sam wypiek to przecież dopiero końcowy efekt działań naszych „kucharzy”. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, rozwałkować je i wykroić za pomocą specjalnych foremek ulubione kształty smakołyków. Potem proces pieczenia w piekarniku oraz fantazyjne ozdabianie lukrem, kolorowymi pisakami spożywczymi i posypkami.
My mamy jeszcze jeden niezbędny element, gwarantujący sukces. To nauczyciele z pasją. A jeśli dołożyć do tego mikołajkowe czapeczki? No cóż… Niejedna piekarnia może nam pozazdrościć takiej współpracy.