Pochodzące z Ameryki Południowej ziemniaki (kartofle, pyry), stały się dzisiaj wiodącym tematem zajęć w Szkole Przysposabiającej do Pracy. P. Anna Nocoń przygotowała prezentację multimedialną, której to właśnie głównym bohaterem był niezwykle popularny w Polsce ziemniak. Oprócz walorów smakowych ulubionych ziemniaczanych dań, warzywo to ma również wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Ziemniaki mogą być wykorzystywane w leczeniu zwyrodnień stawów, a nasze babcie wykorzystywały je do robienia maseczek służących do leczenia trądziku, uśmierzania bólu ucha czy migren. Po obejrzeniu prezentacji uczniowie zmierzyli się w quizie wiedzy o ziemniaku. Mistrzami okazali się: Mateusz Pietrzak, Dawid Tukaj oraz Miłosz Paruzel.
Zwieńczeniem dnia było przygotowanie najpopularniejszej i najsmaczniejszej, choć niezbyt zdrowej potrawy, czyli frytek. Uczniowie sami obierali, kroili i smażyli popularne kartofle. Nad bezpieczeństwem czuwali nauczyciele przysposobienia do pracy.