Wraz z jesiennymi chłodami i szarugami przyszedł czas przeziębień i infekcji. Staramy się dbać o odporność, pamiętając o tym, jak ważna jest odpowiednia dieta, a w niej obecność warzyw – źródła wielu witamin. W związku z tym, na warsztatach kulinarnych dla młodszych klas szkoły podstawowej, przyszedł czas na sałatkę jarzynową. Przez ostatnie lata raz w roku poświęcamy jej zajęcia, tak więc sporządzenie tej popularnej potrawy, staje się naszą tradycją.
Jak zawsze rozpoczęliśmy pracę od przygotowania stolików i mycia rąk, pamiętając, że przestrzeganie zasad higieny jest niezmiernie ważne. Wszyscy uczestnicy warsztatów dostali miseczki, w których umieszczali ulubione składniki, tak aby każdy mógł zrobić sałatkę dla siebie, zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Zajęciom towarzyszyły kolejne odcinki „Ekipy Chrumasa”, uczące nas zasad zdrowego odżywiania. Pani Monika przypomniała uczniom najważniejsze wiadomości o witaminach.
Uczniowie z apetytem zjedli zawartość swoich miseczek. Nie ma wątpliwości, że „sałatka jarzynowa to stołu królowa”.