Dzisiaj na tapetę w Szkole Przysposabiającej do Pracy wrócił cykl zajęć „Warzywa i owoce świata”. Z przygotowanej na ten dzień prezentacji przypomnieliśmy sobie, jakie wiosenne nowalijki wykorzystywane są do przygotowywania zdrowych i pożywnych kanapek. Na ekranie projektora uczniowie zachwycali się pięknem kompozycji, kształtów i kolorów kanapek, a sam widok powodował, że wszyscy poczuli głód, więc czym prędzej pobiegliśmy do pracowni kulinarnej. Tam wysłuchawszy instrukcji nauczycieli, młodzież gorliwie zabrała się za mycie i obieranie świeżych warzyw, takich jak: papryka, pomidory, rzodkiewki, szczypiorek i ogórki. Nie zabrakło także sałaty i jajek. Za bazę posłużył chrupiący wiejski chleb, smarowany prawdziwym, świeżym masłem. Podczas zajęć, szczególną uwagę zwracano na utrwalanie i przestrzeganie zasad BHP. Uczniowie wykazali się dużą kreatywnością komponując kanapki według własnych, różnorodnych pomysłów.
Zajęcia odbyły się pod czujnym okiem pań: Anny Nocoń i Dominiki Stężały.